Hooggevoelige Kinderen

 

Het begrip ‘hoogsensitief’ (of hooggevoelig) is een vertaling van het Engelse Highly sensitive, is een term geïntroduceerd door Amerikaanse psycholoog Elaine N. Aron.

Aron concludeerde dat een bepaalde groep mensen beschikt over een natuurlijk temperament om veel dingen op te merken, en daarover te reflecteren alvorens te handelen.

Zij noemt deze mensen ‘hoogsensitief’

Kenmerken volgens Aron

Dit zijn de kenmerken van een hooggevoelig kind zoals Elaine Aron die noemt in haar boek ‘Het Hoogsensitieve Kind’

-snel schrikken

-Last hebben van kleren die kriebelen, naden in sokken of kledingmerkjes tegen zijn/haar huid.

-Niet van grote verrassingen houden.

-meer leren van vriendelijke terechtwijzing dan van strenge straf

-lijkt gedachten te kunnen lezen

-moeilijke woorden voor zijn/haar leeftijd gebruiken

-elk vreemd geurtje ruiken

een scherpzinnig gevoel voor humor hebben

-intuïtief lijken

-moeilijk in slaap te krijgen na een opwindende dag

-moeite met grote veranderingen

-zich willen verkleden als kleren nat of zanderig zijn geworden

-veel vragen stellen

-een perfectionist zijn

-oog hebben voor het verdriet van anderen

-meer van rustige spelletjes houden

-diepzinnige, beschouwende vragen stellen

-zeer gevoelig zijn voor pijn

-slecht tegen een luidruchtige omgeving kunnen

-oog hebben voor detail (iets wat van plaats is veranderd, een verandering in iemands uiterlijk e.d

-beter presteren wanneer er geen vreemden bij zijn.

-de dingen intensief beleven.

 

Het Hoogsensitieve Kind

 

anita en haar mams

 

Wanneer een kind hoogsensitief is, is dat een mooie kwaliteit maar brengt ook vaak uitdagingen met zich mee.

Door de vele indrukken bestaat het gevaar voor overprikkeling dat zich kan uiten in spanning, woedeaanvallen, oververmoeidheid, erg verdrietig zijn,

zich terug trekken  of juist erg druk zijn.

Als ouder kan je je  kind helpen door een aantal dingen te doen , dat is in de eerste plaats dat ze zich veilig voelen en daarbij is het basisgevoel heel belangrijk,

waardoor ze zich goed kunnen ontwikkelen.

Door zelf rustig te zijn bied je stabiliteit en help je daarbij ook je kind.

Als je als ouder goed voor jezelf zorgt, kun je ook goed voor je kind zorgen.

Dat lukt niet altijd als ouder, daar weet ik alles van als hooggevoelige moeder met 2 hooggevoelige kinderen, maar toch is het als ouder belangrijk om te

kijken voor jezelf waar je de rust weer kunt vinden.

 

Je kunt gaan kijken welke activiteiten je hoogsensitieve kind kunnen helpen om tot rust te komen en op te laden.

Dat kan bijvoorbeeld zijn: (voor) lezen op een rustig plekje, een kleurplaat kleuren, naar een (speel)bos gaan, of even in bad of onder een warme douche staan.

Dit is heel belangrijk als je kind even niet lekker in zijn/haar vel zit, kan het doen van één van deze activiteiten, zorgen dat hij/zij indrukken kan loslaten en kan bijkomen.

Als ouder  kun je bijhouden welke activiteit, je kind goed doet. Door dit bij te houden kan je zien wat je kind helpt om tot rust te komen, en je luistert hiernaar,

ontwikkelt hij/zij stapje voor stapje, stabiliteit en kan daarna nieuwe indrukken beter aan.

Je kunt je hoogsensitieve kind ook zelf bewust maken van activiteiten die rust brengen, zo kan je kind stapje voor stapje, zelf gaan voelen wat het op dat moment nodig heeft.

 

Wat ook heel belangrijk is, dat een hoogsensitief kind voldoende mogelijkheden moet hebben om zijn/haar gevoelens te uiten.

Dat het mag voelen wat het voelt, wat dat dan ook mag zijn. Hoogsensitieve kinderen kunnen zich naar voelen of schamen wat ze voelen en zich zorgen maken zich ‘anders ‘

te voelen dan andere kinderen.

Dat klinkt misschien simpel maar in de praktijk is het zeker niet makkelijk.

Wat als je kind zich heel boos, verdrietig of alleen voelt dat is voor jou als ouder niet makkelijk om te zien en raakt ook vaak je eigen verdriet aan.

Door het onder ogen te komen, welke gevoelens jou kind je spiegelt, kun je je eigen gevoelens loskoppelen van die van je kind.

Door dit te doen, maakt het, dat je je eigen gevoelens niet op je kind projecteert en er met liefde kunt zijn voor je kind.

 

Voor hoogsensitieve kinderen kan het een enorme opluchting en ontspanning geven wanneer zij een manier gevonden hebben om hun gevoelens te kunnen uiten en doorleven.

Creativiteit is een hele goede manier om gevoelens te uiten. Schilderen, tekenen, boetseren. dansen, muziek maken zijn allemaal manieren om dit te doen.

Maar ook een boek lezen of in een dagboek schrijven of even in een stille ruimte zitten kan ruimte maken voor gevoelens en ervoor zorgen dat deze niet in de weg gaan zitten.

Ook doet het hoogsensitieve kinderen heel goed wanneer zij zich gezien voelen en er naar ze geluisterd wordt en oog is voor hun kwaliteiten.

Hooggevoelige kinderen hebben namelijk talenten die niet altijd de aandacht op school krijgen.

Wat ze heel goed kunnen is o.a.  het vermogen om creatief te kunnen denken, te kunnen aanvoelen wat een ander doormaakt, kritische vragen stellen, en gek zijn op

natuur en dol op dieren.

Daarom is het zo belangrijk om  hoogsensitieve kinderen zelfvertrouwen mee te geven zodat ze zich bewust worden van deze prachtige kwaliteiten.

Dit kan je doen door te benoemen wat zij goed doen, maar nog beter is het als een kind activiteiten aangeboden krijgt waardoor hij/zij zichzelf kan ontdekken

waar het goed in is.

Correcties zullen hoogsensitieve kinderen als een aanval beschouwen.

 

Hoogsensitieve kinderen kunnen zich ‘anders’ voelen, dat kan hun onzeker maken. Het is belangrijk om een kind te laten ontdekken wat hun eigenwaarde is.

Juist door het ontdekken van zijn/haar  eigenheid bloeit een kind op.

Samengevat kan je een hoogsensitief kind helpen door naar hem/haar te luisteren en te kijken wat het nodig heeft zodat ze zich kunnen uiten en daardoor hun mooie kwaliteiten gaan zien.

 

Vind je het lastig als ouder en heb je de indruk dat je hoogsensitieve kind meer nodig heeft, en kan je wel wat hulp gebruiken, dan bied ik creatieve therapie aan.

Ben je benieuwd wat creatieve therapie voor je kind kan betekenen, neem dan een kijkje bij mijn aanbod creatieve therapie.

Neem dan vrijblijvend contact met mij op.

 

Start typing and press Enter to search